Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ουλίτιδα

ΟΥΛΊΤΙΔΑ?
ΌΧΙ ΠΙΑ!


Η ουλίτιδα δυστυχώς είναι ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους. Θα έχετε παρατηρήσει κατά το βούρτσισμα ότι τα ούλα σας ματώνουν ή και ότι μπορεί να είναι ελαφρώς πρισμένα έως και κοκκινισμένα. Τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε κάποια μορφή ουλίτιδας!

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • Τα ούλα χάνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους και γίνονται κόκκινα, πρησμένα, διογκωμένα με ακανόνιστο σχήμα και προκαλούν πόνο.
  • Παρουσιάζεται αίμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών.
  • Τα ούλα υποχωρούν από τα δόντια, παθαίνουν δηλαδή υφίζηση. Δημιουργούνται χώροι μεταξύ των δοντιών και των ούλων. Είναι δυνατόν να αποκαλύπτεται και η ρίζα των δοντιών.
  • Κακοσμία του στόματος.
*Πρέπει να δώσουμε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα. διότι ο πόνος στην αρχή είναι ήπιος και η εξέλιξη των συμπτωμάτων αργή, με αποτέλεσμα η νόσος να προβεί σε περιοδοντίτιδα. 

ΑΊΤΙΑ
  • Μικροβιακή πλάκα. http://www.dontiastoma.gr/path/gums/odontiki-plaka.htm
  • Λανθασμένος τρόπος καθαρισμού δοντιών, σπάνιος καθαρισμός ή ακόμη και καθόλου. Η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας ή η έλλειψη οδοντικού νήματος! 
  • Κάπνισμα και μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ. 
  • Διαβήτης, οστεοπόρωση ή άλλες ορμονικές διαταραχές.
  • Χρόνια λήψη φαρμάκων.
  • Κληρονομικοί παράγοντες.
  • Συναισθηματική πίεση.


ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ
  • Σωστό βούρτσισμα: Αρχικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιμένουμε στις περιοχές των ούλων που ματώνουν. Σημαντικό επίσης είναι το να καθαρίζεται η επιφάνεια της γλώσσας, στους θύλακες της οποίας συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες μικροβίων. Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, και για 2-3 λεπτά κάθε φορά. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να αντικαθίσταται από καινούρια κάθε 1-3 μήνες. 
  • Οξυζενέ (3%)Δημιουργείτε ένα διάλυμα αναμιγνύοντας ίσες ποσότητες από οξυζενέ και νερό, και κάνετε πλύσεις για 30 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια πάστα με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες οξυζενέ. Με τη βοήθεια της οδοντόβουρτσας, εφαρμόζετε στα ούλα με απαλές κινήσεις και ξεβγάζετε. Προσοχή όμως το οξυζενέ να είναι 3% και όχι κάποιο ισχυρότερο.
  • Αλατόνερο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό. Το αλάτι έχει αντισηπτική και αντιβακτηριακή δράση, ενώ καταπραΰνει παράλληλα το οίδημα που δημιουργείται. Αυτή η λύση μπορεί να ακολουθηθεί περιστασιακά, μέχρι και για τρεις εβδομάδες. Η παρατεταμένη χρήση της όμως θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το σμάλτο των δοντιών, λόγω της όξινης φύσης του αλατόνερου.
  • Ω3 Λιπαρά: Τροφές πλούσιες σε ω3 είναι οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα), ψάρια, θαλασσινά, σπανάκι κ.α.
  • Σόδα και Αλάτι: Κάνετε μια πάστα από ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και αλατιού. Ρίξτε ελάχιστο νερό, τόσο ώστε ανακατεύοντας τα υλικά, να δημιουργηθεί μια κρέμα. Τρίψτε με το δάχτυλό σας την πάστα πάνω στα ερεθισμένα ούλα και στη συνέχεια βουρτσίστε τα δόντια σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα για 1 λεπτό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι προηγουμένως δεν έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μας.
  • Αλόη: Σας είχα πει πώς η αλόη έχει πολλές ιδιότητες (https://anastaciasbeautynfashion.blogspot.gr/2017/01/long-eyelashes.html). Η καθημερινή χρήση σταματά την αιμορραγία.
*Να προσθέσω πως όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν την επίσκεψη μας στον οδοντίατρο! 

ΓΙΑ ΈΝΑ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΌ ΧΑΜΌΓΕΛΟ!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κορμός-Μωσαικό-Γλυκό σαλάμι

Ένα από τα πολύ αγαπημένα μας γλυκά είναι ο κορμός σοκολάτας. Κάποιοι το λένε μωσαϊκό, κάποιοι άλλοι το λένε κορμό ενώ υπάρχουν και αυτοί που το ονομάζουν γλυκό σαλάμι! Όπως και να το πούμε το γλυκό αυτό, συνεχίζει να είναι αγαπητό και σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους! Για αυτό λοιπόν δεν χάνουμε χρόνο..πάμε να διαβάσουμε τα υλικά : (μείγμα 1) 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτι κουβερτούρα θέλετε, λευκή, γάλακτος ή υγείας)*1 150γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (μείγμα 2) 250 γρ. βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου 100 γρ. ζάχαρη άχνη 5 κ.σ κονιάκ 50 γρ. κακάο 280 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ ελαφρώς σπασμένα Συνεχίζουμε για την εκτέλεση του γλυκού μας.. για το μείγμα 1.  Σε ένα μπολ, βάζουμε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια και την κρέμα γάλακτος. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα για 1 λεπτό στα 700 watt.  Ανακατεύουμε την κρέμα μαζί με τη σοκολάτα μέχρι να γίνει μία ωραία πηχτή γκανάζ σοκολάτα...

Να κάνω το εµβόλιο HPV?

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας HPV! Το θέμα που θα θέσω σήμερα αφορά το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας και αυτό γιατί το σκέφτομαι έντονα τον τελευταίο καιρό. Αρχικά να σας αναφέρω, ότι το εμβόλιο αυτό δεν το καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Πήγα στην φαρμακοποιό μου να κάνω την τρίτη δόση, και μου είπε ότι τους ήρθε εντολή πως η κάλυψη αυτή ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβιο του 2016 και πως ήταν μέχρι τα 18 έτη ηλικίας. Έτσι λοιπόν ρώτησα και εγώ πόσο έχει χωρίς κάποια κάλυψη και έχω να σας πω ότι δεν είναι και πολύ οικονομικό. Κοστίζει η μια δόση που ήθελα να κάνω 120Ε. Με αφορμή όλο αυτό και μέχρι να δω αν και πότε θα κάνω και την τρίτη δόση μπήκα και διάβασα κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο.  ΘΕΤΙΚΆ Ένα ισχυρό αντικαρκινικό όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου...

Cake Brownie

Cake Brownie χωρίς αυγά και βούτυρο Ένα γλυκό που αρέσει σε όλους, είναι σίγουρα το κέικ. Είτε σοκολάτας, είτε δίχρωμο, πορτοκαλιού ή λεμονιού. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές.  Εγώ αυτό που σας δείχνω το ονόμασα Cake Brownie ή αλλιώς Βραχάκι! Είναι τραγανό απ'έξω ενώ το εσωτερικό του τόσο αφράτο και ζουμερό! Είμαι σίγουρη πώς όταν το φτιάξετε δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε. Και όχι μόνο για την τέλεια γεύση του αλλά και επειδή είναι υγιεινό. Γιατί είναι υγιεινό? Διότι δεν περιέχει ούτε αυγά, ούτε και βούτυρο! Οπότε μην έχετε ενοχές!  Υλικά: 200 γρ. αλεύρι 100 γρ. κακάο 250 γρ. ζάχαρη 1 κ.σ baking powder 1 κ.γ σοδα (όχι αναγκαίο) 300 ml. γάλα 1 κ.γ στιγμιαίο καφέ λίγο αλάτι Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κακάο με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και μια πρέζα αλάτι. Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο ζεστό γάλα και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα στο μπολ με το κακάο ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για ...