Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καθαρά Δευτέρα και Λαγάνα!


Καλά κούλουμα μαγείρισσες μου!

Το παραδοσιακό  έθιμο της λαγάνας παίζει  πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας. 
Πριν πάμε να δούμε τη συνταγή, ας γνωρίσουμε λίγο την ιστορία της!!!

Η λαγάνα  είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος χρησιμοποιήθηκε από τους  Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ονομασία της "Καθαρά" προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως "ημέρα κάθαρσης". Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας.





Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαγάνα που έχει το σχή­μα της "κυρα-Σαρακοστής",που παριστάνει μια γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι όλο νηστεία. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας.

ΥΛΙΚΆ:
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό 
  • 350ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10γρ. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
για το άλειμμα:

  • 3κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ ζάχαρη κρυσταλλική
  • σουσάμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ:

  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Το αφήνουμε λίγο στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να ''αναπτυχθεί'' η μαγιά.
  • Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για 5-7 λεπτά. Θέλουμε να γίνει ένα αφράτο, μαλακό ζυμάρι. (εάν δεν έχουμε γάντζο, το κάνουμε με το χέρι αφού ανακατέψουμε με σύρμα).
  • Αφού περάσουν τα 7 λεπτά βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
  • Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. (1 1/2 ώρα περίπου)
  • Το ζυμάρι αυτό βγάζει για 2 λαγάνες. Οπότε, αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια. Την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας, έχοντας ρίξει απο κάτω λίγο αλεύρι.  






  • Ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη, όμως επειδή έχει την τάση να μαζεύει το ζυμάρι, το σηκώνουμε και ανοίγουμε με τα χέρια, αφήνοντας το να πέσει. Τις ανοίγουμε τόσο, ώστε να χωράνε σε ταψιά φούρνου. Επίσης το αν το πάχος γίνει χοντρό ή αν θα γίνει λεπτό στο ζυμάρι μας, το επιλέγουμε εμείς ανάλογα με το πόσο θα τα ανοίξουμε.
  • Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο, ώστε να κολλήσει το σουσάμι.
  • Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας. (μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω)
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
  • Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
  • Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.


Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προιόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία, θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρουδιές.

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Κορμός-Μωσαικό-Γλυκό σαλάμι

    Ένα από τα πολύ αγαπημένα μας γλυκά είναι ο κορμός σοκολάτας. Κάποιοι το λένε μωσαϊκό, κάποιοι άλλοι το λένε κορμό ενώ υπάρχουν και αυτοί που το ονομάζουν γλυκό σαλάμι! Όπως και να το πούμε το γλυκό αυτό, συνεχίζει να είναι αγαπητό και σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους! Για αυτό λοιπόν δεν χάνουμε χρόνο..πάμε να διαβάσουμε τα υλικά : (μείγμα 1) 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτι κουβερτούρα θέλετε, λευκή, γάλακτος ή υγείας)*1 150γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (μείγμα 2) 250 γρ. βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου 100 γρ. ζάχαρη άχνη 5 κ.σ κονιάκ 50 γρ. κακάο 280 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ ελαφρώς σπασμένα Συνεχίζουμε για την εκτέλεση του γλυκού μας.. για το μείγμα 1.  Σε ένα μπολ, βάζουμε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια και την κρέμα γάλακτος. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα για 1 λεπτό στα 700 watt.  Ανακατεύουμε την κρέμα μαζί με τη σοκολάτα μέχρι να γίνει μία ωραία πηχτή γκανάζ σοκολάτα...

    Να κάνω το εµβόλιο HPV?

    Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας HPV! Το θέμα που θα θέσω σήμερα αφορά το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας και αυτό γιατί το σκέφτομαι έντονα τον τελευταίο καιρό. Αρχικά να σας αναφέρω, ότι το εμβόλιο αυτό δεν το καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας. Πήγα στην φαρμακοποιό μου να κάνω την τρίτη δόση, και μου είπε ότι τους ήρθε εντολή πως η κάλυψη αυτή ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβιο του 2016 και πως ήταν μέχρι τα 18 έτη ηλικίας. Έτσι λοιπόν ρώτησα και εγώ πόσο έχει χωρίς κάποια κάλυψη και έχω να σας πω ότι δεν είναι και πολύ οικονομικό. Κοστίζει η μια δόση που ήθελα να κάνω 120Ε. Με αφορμή όλο αυτό και μέχρι να δω αν και πότε θα κάνω και την τρίτη δόση μπήκα και διάβασα κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο.  ΘΕΤΙΚΆ Ένα ισχυρό αντικαρκινικό όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων για την καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου...

    Cake Brownie

    Cake Brownie χωρίς αυγά και βούτυρο Ένα γλυκό που αρέσει σε όλους, είναι σίγουρα το κέικ. Είτε σοκολάτας, είτε δίχρωμο, πορτοκαλιού ή λεμονιού. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές.  Εγώ αυτό που σας δείχνω το ονόμασα Cake Brownie ή αλλιώς Βραχάκι! Είναι τραγανό απ'έξω ενώ το εσωτερικό του τόσο αφράτο και ζουμερό! Είμαι σίγουρη πώς όταν το φτιάξετε δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε. Και όχι μόνο για την τέλεια γεύση του αλλά και επειδή είναι υγιεινό. Γιατί είναι υγιεινό? Διότι δεν περιέχει ούτε αυγά, ούτε και βούτυρο! Οπότε μην έχετε ενοχές!  Υλικά: 200 γρ. αλεύρι 100 γρ. κακάο 250 γρ. ζάχαρη 1 κ.σ baking powder 1 κ.γ σοδα (όχι αναγκαίο) 300 ml. γάλα 1 κ.γ στιγμιαίο καφέ λίγο αλάτι Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κακάο με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και μια πρέζα αλάτι. Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο ζεστό γάλα και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα στο μπολ με το κακάο ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για ...